Meevaren naar Texel
(Scrol naar beneden voor de video)

Texel: hoe kom je daar nou

Om op Texel te komen moet je natuurlijk eerst naar het punt in de Kop van Noord Holland. De haven van Den Helder.
In de afgelopen decennia hebben we de haven voor de veerboot naar Texel enorm zien veranderen.

Een beetje geschiedenis

Waar we als kind nog in de haven konden zwemmen, omdat slechts een paar keer per dag de veerboot aanlegde (de overtocht naar Oudeschild duurde ruim een uur), kun je dat nu beter niet meer doen:
De veerboot waar slechts een handvol auto’s via planken op konden rijden, kwam langszij de steigers bij Lands End liggen. Op het nieuwere schip ‘De Dageraad’ konden er zelfs dertig!
In 1980 begon met met dubbeldeks schepen, met als eerste het ‘Molengat’. De haven werd grondig aangepast. Pas in 1986 kon ook het bovendek van het schip worden benut. Niet veel later was ook de aanrijroute met vele parkeerplaatsen aan de beurt.
In 2000 werd de ‘Dokter Wagemaker’ (2) in de vaart gebracht, daar auto’s ook groter en breder werden. In 2016 kwam de ‘Texelstroom’ in de vaart. Daarop kunnen per keer wel 350 auto’s en 1750 passagiers meegenomen worden. Bovendien is er in het hoogseizoen bij drukte niet één keer, maar zelfs twee keer per uur een afvaart.
Maar even niet in de haven zwemmen dan.

In de stuurhut

Tijdens de overtocht met de veerboot mochten wij een kijkje nemen in de twee stuurhutten van de ‘Texelstroom’.
Kapitein René van TESO laat ons in deze video zien hoe hij de boot aanlegt en waar hij allemaal op moet letten.
Weet jij waarvoor de twee witte lichten op Texel dienen?
Meer weten over de veerboot van Texel?
https://www.texel.net/nl/naar-texel/b… 

Vakantie vieren

Leuk om je alvast te oriënteren als je ons huis op Texel wil huren. Maar ook geschikt voor de mensen die later dit jaar in een van onze appartementen verblijven in Appartementenboerderij Nieuwesluis.
Appartementenboerderij Nieuwesluis is een zeer voordelig alternatief als je de relatief dure vakantiehuizen op Texel of aan de kust minder geschikt vindt. Het ligt bij het dorpje Wieringerwaard in de gemeente Hollands Kroon. Je geniet hier van de landelijk rust, maar gezellige dorpen en steden liggen vlakbij. Het Noordzeestrand ligt op slechts 12 km. Hiervandaan kun je gemakkelijk ook een dagtochtje naar Texel maken. Maar ook Amsterdam ligt op slechts 45 minuten. Bezoek ook eens het historisch openluchtmuseum in Enkhuizen of ga vis eten op De Dijk in Volendam. Het zijn slechts een paar van de mogelijkheden.
Hier vind je meer informatie over Appartementenboerderij Nieuwesluis.
Bekijk hieronder het filmpje van de overtocht naar Texel:

Inmiddels hebben we ook wat filmpjes over de schapen en lammetjes op Texel:

Heb je deel 1 gemist? Klik dan hier.

Heb je deel 2 gemist? Klik dan hier.

Heb je deel 3 gemist? Klik dan hier.

Heb je deel 4 gemist? Klik dan hier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen