Nieuwe uitkijktoren in de Balgzandpolder

Nieuwe uitkijktoren in de Balgzandpolder

Uitkijktoren Balgzandpolder biedt uitzicht tot ver over het Wad

‘Landschap Noord-Holland’ plaatste vorige week een nieuwe uitkijktoren aan de rand van het natuurgebied Balgzand in de Balgzandpolder in Hollands Kroon. De uitkijktoren is bijna tien meter hoog en biedt een adembenemend uitzicht over de vogelrijke Balgzandpolder tot aan de kust van Texel en Wieringen.

De toren staat vlak bij de 5 meter hoge vogelrots die in 2016 werd geplaatst. Hierop vinden broedvogels een veilig toevluchtsoord. De nieuwe uitkijktoren is onderdeel van een groter plan waarmee Landschap-Noord Holland de beleving van Balgzand wil uitbreiden en verbeteren. Straks kunnen bezoekers en vogelaars, op verschillende punten van heel dichtbij genieten van natuur en van de vogels in dit stuk waddengebied, zonder de vogels te verstoren.

Vogelrots

De eerste stap in het plan met nieuwe beleefpunten is de plaatsing van de uitkijktoren aan de rand van Balgzand. Vanuit de toren heeft de bezoeker een onbelemmerd uitzicht over de broedende vogels op de vogelrots, die Landschap Noord-Holland al eerder plaatste, en op de vogelconcentraties in de Balgzandpolder. De toren is dusdanig hoog dat het uitzicht zich niet beperkt tot het landschap aan de binnenzijde van de zeedijk. Vanaf het bovenste deel zie je zelfs in de verte Texel liggen en werp je een blik op de kust van Wieringen. Je kijkt over de vogelrijke schorren en je kunt genieten van de weersveranderingen en getijdebewegingen op het voortdurend van uiterlijk wisselende wad.

Beleefpunten

Uitkijktoren Balgzand polder MijnVakantiehuisJouwVakantiehuis.nlNergens in Noord-Holland is het vogelleven zo rijk als op Balgzand. Ze noemen het hier ook wel de drukste (vogel) luchthaven van Noord-Holland. Het gebied ligt ten oosten van Den Helder en reikt tot aan het voormalige eiland Wieringen. Het is een belangrijk rust- en foerageergebied voor vogels. Landschap Noord-Holland en andere natuurorganisaties willen de vogels in natuurgebied Balgzand, de Balgzandpolder en het aangrenzende waddengebied meer rust en ruimte bieden, door het creëren van beleefpunten voor recreanten en vogelaars aan de randen van het gebied. Zo blijft de rust voor vogels in het gebied gewaarborgd. Landschap Noord-Holland heeft al een aantal beleefpunten: natuurinformatiecentrum ’t Kuitje en een vogelkijkscherm die ze gaat verbeteren. Speciaal voor natuurfotografen is er een vogelfotohut.

Beklimmen

De uitkijktoren is te beklimmen, omdat het hier om een toren gaat die helemaal open is. Op dit moment (eind maart 2021) is het nog wachten op de vogels, die zijn er nog niet in grote aantallen. In de toren gelden covid-maatregelen, dus 1,5 m afstand houden en grote groepen mensen vermijden. Kom in dat geval een andere keer terug. De uitkijktoren wordt niet gereinigd door Landschap Noord-Holland. Bij grote drukte zullen de boswachters de toren alsnog afsluiten.
Het vogelkijkscherm is ook geopend.
De andere beleefpunten van Landschap Noord-Holland zoals ’t Kuitje en de fotovogelhut zijn wel afgesloten voor publiek.

Financiering

De bouw en de plaatsing van de nieuwe uitkijktoren is mogelijk gemaakt door een aantal financiers: Prins Bernhard Cultuurfonds, De Kop Werkt!, Waddenfonds, Provincie Noord-Holland, Vogelbescherming Nederland, Milieupark ’t Oost en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen