Wandelen rond Waterstaete Ossenzijl naar Kalenberg
27 januari 2021 
6 min. leestijd

Wandelen rond Waterstaete Ossenzijl naar Kalenberg

Wie in ons huis te Waterstaete Ossenzijl nr. 60 verblijft kan gemakkelijk per fiets of lopend naar het infocentrum van Nationaal park Weerribben-Wieden voor het rondje Ossenzijl – Kalenberg.

Je wandelt door een typisch stukje natuur in Noordwest-Overijssel tegen de grens van Friesland. Deze wandeling is grotendeels gebaseerd op ‘Groene Wissel 333’. Allereerst wandel je door een stuk afwisselend bos en moerasachtig gebied, daarna ga je op weg naar Kalenberg. Links en rechts zie je uitgestrekte velden met riet. Via een wandelpad, en daarna een aantrekkelijk laarzenpad, kom je in het alleraardigste Kalenberg. Langs de Kalenbergergracht loop je daarna in een kilometer of 5 terug naar Ossenzijl. Het is het mooiste, maar op een mooie zomerse dag, vaak ook het drukste deel van de route.

De wandeling begint en eindigt bij het bezoekerscentrum Weerribben waar je onder andere een kano kunt huren om ook over het water dit gebied te ontdekken.

Locatie/bereikbaarheid

Ook als je niet in ons huis verblijft kun je natuurlijk deze wandeling gaan maken. Ossenzijl is makkelijk te bereiken vanaf de snelweg A32 afslag 7, Steenwijk-Noord. Met het OV is Ossenzijl in het weekend niet te bereiken helaas. Overigens kun je behalve met auto, fiets en dergelijke ook met de kano of ander watervoertuig koers zetten naar Ossenzijl. Ben je dus met de boot aan het varen, dan kun je bij het startpunt aanleggen en deze wandeling maken.

Geschikt voor

Met een afstand van ongeveer 13 kilometer over vlak terrein is dit eigenlijk voor iedereen geschikt. Grote delen van het gebied zijn feitelijk ontoegankelijk en daardoor concentreren de wandelaars, fietsers en andere recreanten zich op de ter beschikking staande paden. Waar jij dus ook wil lopen. Op een zomerse dag kan het op de hier en daar smalle paden erg druk zijn.

Deze, route-technisch niet al te ingewikkelde wandeling, voert door een bijzonder stukje Nederland. Wel gaat deze tocht vrijwel het gehele pad over asfalt maar de omgeving maakt dat meer dan goed.

Wat ga je doen?

Vanaf het bezoekerscentrum loop je vrijwel meteen een aardig pad in (het kabouterpad!) waar ook kinderen zich zullen vermaken met de voorwerpen die langs het pad zijn te vinden. Buizen, raadsels, doorkijkjes, er is duidelijk een creatieve geest langsgekomen hier. Voor de volwassen wandelaars is een type molen te vinden die je in Nederland zelden ziet, een Tjasker.

Waterstaete Ossenzijl 60, foto Tjaskermolen Ossenzijl

Het pad vervolgt door een stuk bos over vochtige en soms natte grond. Op een aantal plaatsen is daarom een houten vlonder aangelegd wat het wandelen nog aangenamer maakt. Aan het eind van het pad kom je op de Hoogeweg. Al snel ga je weer een stuk bos in met wederom vlonders om je te behouden voor natte voeten.
Aan het eind is een kanaal te vinden dat je een klein stukje volgt. Daarna keer via een ander pad terug naar de Hoogeweg.

De Hoogeweg is de weg die je volgt. De kans dat je één of meer Dafjes uit de jaren 60 van de vorige eeuw tegenkomt is zeer groot. Het zal vrijwel zeker een auto betreffen die hier lokaal te huur is.
Enige kilometers verderop staat Pannenkoekenhuis “De Weerribben” al op je te wachten. Aan de overzijde ligt een grote hoeveelheid kano’s en bootjes om de Weerribben vanaf het water te bekijken. Er is hier ook een kanoroute voorhanden, waarbij je op een aangename manier kennis kan maken met het gebied.

Besluit je door te lopen dan is er een paar honderd meter verderop, naar rechts, het Kalenbergerpad te vinden dat (verrassing!) naar Kalenberg leidt. Het is een niet al te breed fietspad dat je dus mogeljk met fietsers moet delen.
Halverwege dit pad, na ongeveer 1 km, is linksaf, het laarzenpad te vinden.
Bij redelijke omstandigheden, dus niet na dagen of weken met enorme regenbuien, is dit pad een echte aanrader. Je loopt eerst een stuk dwars door de velden en daarna richting een pontje dat je met handbediening naar de overkant moet trekken. Mocht het pontje buiten gebruik zijn, dan kun je hier gelukkig rechtdoor richting Kalenberg de weg vervolgen. De huizen van Kalenberg zijn al te zien: sla vlak voor Kalenberg in het weiland rechtsaf en je eindigt dan op het Kalenbergerpad.

Ga in Kalenberg niet meteen de eerste weg rechts, want dan loop je aan de verkeerde kant van het water. Door rechtdoor te lopen, beetje naar links en een beetje naar rechts, komt de brug over de Kalenbergergracht in zicht. Deze moet je oversteken om het fietspad aan de andere kant van het water te bereiken. Over de brug ga je rechtsaf. Je volgt nu een kilometer of vijf dit pad tot je na een groot aantal kleine bruggen in Ossenzijl komt.
Geniet van dit pad en de omgeving, maar kijk uit voor de (elektrische) fietsers die eveneens, en op zonnige dagen in grote getalen, gebruik maken van dit pad.

In Ossenzijl ga je over de brug weer terug naar het vakantiepark Waterstaete Ossenzijl, of sla bij brug rechtsaf om het water, hier genaamd Ossenzijlersloot, te passeren en na een 100 meter sla je weer rechtsaf om daarna recht op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum af te lopen.
Als je geluk hebt zijn links bijzondere dieren te zien. In eerste instantie heb je het idee dat het pikzwarte koeien zijn, maar er is hier een lokale boer die waterbuffels houdt. In Oldemarkt is de boerderij (met kinderboerderij) te bezoeken en allerlei producten te proeven en te kopen.

Waterstaete Ossenzijl 60, foto waterbuffels oldemarkt

Absoluut doen, een aanrader dus

De standaard Groene Wissel volgt wel heel erg de geasfalteerde paden en wegen. Nu kun je grote delen van het gebied inderdaad niet betreden, maar er is een ‘laarzenpad’ nabij Kalenberg waarbij je dwars door de velden loopt en dat is zeker de moeite waard.

Nog wat tips

Het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl is zeer de moeite van een bezoekje waard. Het is overigens ook een vertrekpunt als je hier met een ‘rondvaart’- ‘taxi’- ‘moerastocht’- of andere boot of kano het water op wilt.

Vooral ook voor kinderen is het eerste gedeelte van het pad, bij het bezoekerscentrum, heel leuk. Langs het pad zijn allerlei vragen op bordjes en “doe”-dingen te vinden. Met kinderen is het ook leuk om dit hele ‘kabouterpad’ te volgen en de puzzel onderweg op te lossen. Haal een formulier in het bezoekerscentrum.

Zomers is het aan te raden om wat muggenspray bij de hand te houden. Het is immers een vochtig gebied.

Bij Kalenberg is een laarzenpad te vinden. Dat pad bevat wel een pontje dat buiten bedrijf kan zijn. Als je de route met de klok mee loopt (zoals in deze beschrijving), dan is er een alternatieve route en heb je verder geen probleem. Loop je tegen de klok in, zoals de beschrijving van de Groene Wissel, en het pontje blijkt het niet te doen, dan moet je teruglopen. Geen ramp, wel jammer.

Deze wandeling is met de klok mee te lopen (zoals in deze beschrijving), of tegen de klok in (zoals in de Groene Wissel 333). Met de klok meelopen heeft als voordeel dat het tweede deel van de wandeling, langs de Kalenbergergracht, het mooiste gedeelte als tweede volgt. Wel zo leuk.

Kritische kanttekening

Het kan hier zomers erg druk zijn op het pad langs de Kalenbergergracht tussen Kalenberg en Ossenzijl. Het relatief smalle pad moet je delen met fietsers. Als wandelaar is het dan dus ook even opletten op het (fiets)verkeer.

Prijzen

Het pad wandelen kost niets en de prijzen van de horeca in deze omgeving zijn ook te overzien.

Tijdsduur van de tocht

Deze tocht van ongeveer 13 km zal een 2,5 uur aan wandelen opleveren, maar de horeca en vele fotomomenten kunnen de tijd tot wel 3,5 of 4 uur oprekken. Een mooi dagdeel dus.

Horeca

Horeca is hier voldoende aanwezig. In Ossenzijl, bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, na enige kilometers bij de driesprong Hoogeweg/Meenteweg en in Kalenberg. In Kalenberg is een groot hotel/restaurant met buitenterras, maar bij de brug over de Kalenbergergracht is ook horeca in een oud kerkje te vinden. In de zomer kun je buiten op het terras zitten met uitzicht op de Kalenbergergracht en de leuke ophaalbrug die hier de oevers met elkaar verbindt.

Praktische info

Het pad is het hele jaar te lopen, maar hou er rekening mee dat in een periode met veel regen, een gedeelte enorm blubberig kan zijn. Gelukkig zijn er hier en daar vlonders op de meest drassige plaatsen, maar laarzen zijn in een dergelijke periode zeer aan te raden.

Het bezoekerscentrum heeft

Aangepaste openingstijden i.v.m. corona:

  • t/m 25 oktober: ma t/m zo van 10.00-17.00 uur;
  • er zijn geen excursies, maar er is wel een aangepast Kabouterpad;
  • Adres: Hoogeweg 27, Ossenzijl. Er is voldoende gratis parkeerruimte.

Even een filmpje kijken? Klik hier.

Waterstaete Ossenzijl 60, film wandeltocht Ossenzijl Kalenberg

MijnVakantiehuisJouwVakantiehuis.nl             Waterstaete Ossenzijl nr. 60              ed.pach01@gmail.com

Over de schrijver
Reactie plaatsen