Wandelen nabij Waterstaete Ossenzijl– Rondwandeling Steenwijk
30 januari 2021 
18 min. leestijd

Wandelen nabij Waterstaete Ossenzijl– Rondwandeling Steenwijk

Rondwandeling – Steenwijk

Vanaf de Markt in het centrum van Steenwijk loop je eerst een stukje over de oude stadswallen. Daarna gaan we Steenwijk uit en wandelen naar het landelijke Onna. We blijven landelijk wandelen en gaan richting Zuidveen, een kleine kern waar Steenwijk inmiddels tegenaan is gegroeid. Het uitzicht op Steenwijk is vanaf dit deel van de wandeling fantastisch. Na Zuidveen lopen we het kleinschalige bos rond de Ruxveense Vijver in. Tenslotte besluiten we de wandeling met een stukje door het park van Villa Rams Woerthe. Via de hoofduitgang is het dan nog maar een paar honderd meter naar het startpunt.

Locatie/bereikbaarheid

Steenwijk is prima te bereiken met de trein vanaf Zwolle of Leeuwarden. Ook bussen komen hier ut meerdere windstreken samen. Kom je met de auto dan is Steenwijk vlak naast de A32 te vinden.

Geschikt voor

Deze wandeling is ongeveer 9 kilometer en dat is voor de meesten heel goed te doen. Eventueel kun je er nog wat meters aan vastknopen door een uitstapje naar Onna te maken.

Oordeel

Deze wandeling behoort niet tot de meest spectaculaire van Nederland, maar je start in het helemaal niet onaardige Steenwijk en krijgt toch wat van de omgeving te zien. Alles bij elkaar verdient de wandeling een 6,5.

Wat ga je doen?

De wandeling start vanaf de Markt in het centrum van Steenwijk (zie onder).
Vanaf daar loop je via de Onnastraat naar de voormalige Onnapoort. De poort is verdwenen maar, omdat de vestingwallen er hier nog steeds zijn, is er tegenwoordig een grappige voetgangersbrug op deze plek te vinden waardoor het mogelijk is ook op de wallen hier te lopen. In deze wandeling loop je onder het bruggetje door en meteen links door het klaphekje kom je op een voetpad onderaan de vestingwal. Mocht je het leuk vinden en meer willen wandelen, er is ook een rondwandeling over de vestingwallen en voormalige vestingwallen van Steenwijk.

Het is een onverwacht leuk paadje waar je helaas na een paar honderd meter alweer afscheid van neemt. Via de brug wandel je over het terrein om de lokale scholengemeenschap heen en via de Oostwijkstraat en Prins Bernhardstraat (let wel even op dat je de juiste straat inslaat hier) loop je naar de grotere Meppelerweg. Meteen als je bij deze weg bent aangekomen is er aan de overkant een kerkhof te vinden met een aantal oude en bijzonder vormgegeven grafzerken. Heb je interesse, dan kun je een klein extra rondje op het kerkhof maken, maar ook vanaf de straat zijn de bijzondere grafzerken te zien.

Via de Meppelerweg loop je Steenwijk uit en waar deze na een knik uitkomt op een groot kruispunt, ga je vanaf het fietspad rechtdoor. Je komt op het Bedelaarspad terecht, richting Onna. Het is meteen landelijk en wellicht is het aardig te bedenken dat in dit gebied tijdens de Tachtigjarige oorlog de Spanjaarden hun kampement opsloegen. Met duizenden soldaten trachten ze de toenmalige vesting Steenwijk in te nemen. Wat in eerste instantie niet, en in tweede instantie wel lukte.

Bij paaltje C15 sla je rechtsaf de Onnase Doodweg in. Wees niet bevreesd, in de 21e eeuw komt het nog maar zelden voor dat reizigers hier hun einde vinden. Heb je zin en tijd dan kun je overigens even rechtdoor lopen en wandel je het bepaald niet spectaculaire Onna in. Er is een oude school te vinden en een dorpshuis en verder is de bebouwing langs de doorgaande Burgemeester GW Stroinkweg in Onna niet onaardig.

De Onnase Doodweg vervolg je in westelijke richting waarna je de tweede weg links inslaat. Het is een onverharde weg (Halfweg) die tussen de weilanden en akkerbouwgrond doorloopt. Bij de Trappenweg ga je rechtsaf en meteen weer linksaf de Lange middenweg in, die er overigens in niet al te lange tijd voor zorgt dat je aan de rand van Zuidveen aankomt. Zuidveen is een kleine kern die bij Steenwijk hoort en door de uitbreiding van Steenwijk er vrijwel tegenaan is komen te liggen.

Zuidveen passeer je aan de aan de noordzijde en je gaat op weg naar een klein stukje bos rondom de Ruxveense vijver. Al slingerend kom je vanzelf aan de andere kant van de vijver terecht waar je overigens bij mooi weer aan de waterkant kunt neerzakken op het gras. Via de Verlaatse weg loop je naar een zijtak van de Steenwijkse Aa, het water waarover je onder andere naar Ossenzijl zou kunnen varen.

Na een knik en een hek kom je op wellicht het mooiste stukje van de wandeling terecht; het park dat hoort bij Villa Rams Woerthe. Het is een langgerekt park met in het midden een waterpartij die je eigenlijk de hele tijd volgt. Kom je dichterbij het landhuis, dan zie je vanzelf het park met herten en het oude theehuis. Heb je zin om dit Villa Rams Woerthe ook van binnen te bekijken? Het is beslist een aanrader, maar je kunt er alleen na reservering van datum/tijdslot naar binnen. Regel dat dus even vooraf.

Via de hoofdingang van Villa Rams Woerthe loop je juist het bijbehorende park uit en linksaf, via de Gasthuisstraat, sta je binnen no-time weer op je vertrekpunt; de Markt van Steenwijk.

Handige tips

Je passeert in deze wandeling, bijna aan het eind, Villa Rams Woerthe. Dit landhuis is te bezoeken en beslist de moeite waard. Echter, je moet vooraf online een datum en tijdslot reserveren. Zorg daar dus voor. Overigens is in het souterrain van dit landhuis het Museum Hildo Krop gevestigd, de beeldhouwer die in Steenwijk is geboren maar waarvan het meeste werk in Amsterdam op bruggen en aan gebouwen is te vinden.

Kritische noot

Bij elkaar is het geen onaardige wandeling, maar hij bevat ook maar weinig hoogtepunten. Toch, om lekker de benen te strekken en in combinatie met voormalig vestingstad Steenwijk is het geen gek idee.

Prijs

Deze wandeling is geheel gratis te lopen. Ga je in Steenwijk naar museum Villa Rams Woerthe of het Stadsmuseum Steenwijk en heb je een museumaart in je zak zitten, dan blijft de portemonnee nog steeds dicht. Ga je echter gebruik maken van horeca, shoppen of nog andere dingen doen, dan zou het zomaar kunnen dat je een spoor van uitgaven in Steenwijk achterlaat. De lokale middenstand zal je bezoek nog meer waarderen.

Lengte bezoek

Deze wandeling is met 9 kilometer in een paar uurtjes, inclusief fotostop en genieten van het uitzicht op Steenwijk, te doen. Combineer je het met een verder bezoek aan Steenwijk, dan kun je er met gemak een leuk dagdeel van maken.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Steenwijk is horeca te over. Verder kom je onderweg eigenlijk niets tegen. In Onna is een dorpshuis maar dat moet maar net open zijn. Iets te drinken of eten meenemen voor onderweg is, ondanks de niet heel lange route, geen heel beroerd plan.

Praktische info/openingstijden

Dit pad kun je het hele jaar door lopen en ook in het vroege voorjaar, herfst of midden in de winter kan het helemaal geen verkeerd idee zijn. Een frisse neus hou je er letterlijk aan over en weer op temperatuur komen kan ongetwijfeld bij een horecagelegenheid op de markt van Steenwijk.

 

—————————————————————————————-

Steenwijk

Tips en aanbevelingen

Steenwijk is een oude vestingstad en een wandeling over de oude stadswallen, die er voor een gedeelte nog zijn, is een echte aanrader. Ook Villa Rams Woerthe is een aanrader en de Grote of Sint-Clemenskerk is in de zomermaanden ook open. Vergeet niet meteen de toren te beklimmen, je hebt bovenop een mooi uitzicht op het oude centrum maar ook de weidse omgeving.

Het is natuurlijk niet anders, maar de vestingwallen zijn aan de noord- en westzijde verdwenen. Je kunt nog wel het oorspronkelijke patroon volgen, maar enige fantasie over de vroegere staat is dan wel nodig.

Het Stadsmuseum Steenwijk is ook voor niet-Steenwijkers een bezoekje waard, maar het vergt wel enige moeite om er achter te komen wat nu eigenlijk precies te zien is. Juist het meest interessante deel van de Steenwijker geschiedenis van de afgelopen eeuwen waarin de vestingstad in zijn bloeitijd was, komt er een beetje bekaaid vanaf.

Wat is er te doen in Steenwijk?

Oude stadscentrum met grachten en wallen

Steenwijk is een oude vestingstad en aan de zuid/oostzijde zijn de wallen nog intact. Je kunt er overheen of onderlangs wandelen, en dat is een aanrader. Verder is de Markt en talloze oude panden er omheen een aanrader en gewoon even ronddwalen, het is niet heel groot, is beslist een aanrader.

Villa Rams Woerthe

De schatrijke familie Tromp Meesters heeft eind 19e eeuw een prachtig pand laten bouwen, net buiten de stadswallen van Steenwijk. Tegenwoordig is het te bezoeken en, heel bijzonder, je mag hier overal opzitten (tenminste, de stoelen) en aanzitten. Vrijwilligers vertellen je graag van alles over dit huis en je krijgt koffie/thee geserveerd in de salon.

Dwaal door de kamers, ga eens ergens zitten en sla een boek open of bekijk een van de vazen van heel dichtbij..het mag hier allemaal. En dat maakt dit fraaie huis het meest bijzonder: er zijn niet overal touwtjes, verbodsbordjes en lijnen, maar het word je gegund je even in de rol van de voormalige bewoners te wanen. En je krijgt er nog een kopje koffie of thee in de salon bij geserveerd ook.

Locatie/bereikbaarheid

Villa Rams Woerthe ligt aan de rand van het centrum van Steenwijk, net buiten de oude stadswal. Met de trein is Steenwijk te vinden tussen Zwollen en Leeuwarden. Vanuit de trein loop je vervolgens dwars door het historische centrum en direct aan de andere kant van de oude stadswal vindt je Villa Rams Woerthe en daarmee ook Museum Hildo Krop. Met de auto is Steenwijk via de A32 te bereiken en parkeren in de buurt van het museum kan hier behoorlijk goed.

Gasthuislaan 2
8331 MX Steenwijk
https://www.museumhuizen.nl/nl/vila-rams-woerthe

Geschikt voor

Dit museum wordt door heel veel mensen van gevorderde leeftijd bezocht. En dat is niet gek, pubers zullen zich hier vast lekker op een bank kunnen nestelen, en dat mag ook. Maar geen wifi… Voor kleine kinderen is het minder geschikt, juist omdat er nergens hekjes of touwtjes zijn.

Oordeel

Deze Villa wordt wel eens de Downton Abbey van Overijssel genoemd. Dat is dan wel met een vette knipoog, want hoewel luxueus en het aantal personeelsleden was hier ooit niet gering, het is ook weer geen landhuis waar je een plattegrond voor nodig hebt om de weg naar buiten terug te vinden. Bij elkaar is een bezoek aan Villa Rams Woerthe toch wel een redelijk bijzondere en aan te raden ervaring.

Wat ga je doen?

Eind 19e eeuw is dit huis gebouwd in opdracht van de familie Tromp Meesters in de toen gangbare Art Nouveau en Jungendstil. Dat de familie geld te besteden had mag duidelijk zijn, maar behalve het formaat van het huis valt de detaillering erg op. Waar je ook kijkt, er is altijd wel iets te zien waar ooit veel werk in is gestopt; van wanden tot trappen tot plafonds en verdere aankleding.

De hal waar je binnenkomt is meteen al een hoogtepunt in het bezoek. Behalve de opmerkelijke muurschilderingen met vooral landbouw als thema valt meteen het heel grote glas-in-lood raam boven de voordeur op. Het is ontworpen door A. le Comte en heeft als titel “De Lente”. Kijk je goed dan vallen allerlei details in de compositie op, zoals bijvoorbeeld de opmerkelijke vleugels van de engelen. Maar rondkijkend in de hal zijn ook het houtsnijwerk van de trap en verdere versieringen je aandacht waard.

De salon is een mooie ruimte om even te gaan zitten. De koffie en thee met kniepertjes (inclusief bij een bezoek) worden hier geserveerd, en je kunt je even de bewoner van het pand wanen met uitzicht op het park. Dat park is trouwens ook een aanrader om na afloop doorheen te wandelen. Je kunt langs het langgerekte water naar het eind en aan de andere kant weer terug lopen.

Vanuit de salon loop je de centraal aan de achterzijde gelegen eetzaal waar, het huis en de bewoners stonden erom bekend, grote feestmaaltijden werden geserveerd. Vandaag de dag is het ietwat sober maar nog steeds is goed voorstelbaar hoe het er een dikke honderd jaar geleden aan toe moet zijn gegaan.

Vervolgens komt de herenkamer die nog niet geheel is gerestaureerd. In een video wordt getoond wat zoal nodig is om ruimtes hun oude glorie terug te geven. Via de gang kom je in de ruimte waarin vooral boeken en folders staan en liggen. Aan de wand is, heel aardig, een overzicht te zien van de oorspronkelijke groep werknemers die het huis runden en daaronder de huidige ploeg vrijwilligers die hier buitengewoon gastvrij trachten je even het gevoel te geven dat je hier niet alleen op bezoek, maar ook van harte welkom bent.

Terug in de hal wordt het tijd boven een kijkje te nemen. Helaas zijn de ruimtes op de 1e verdieping verhuurd, maar de centrale hal is ook de moeite waard en bij het bestijgen van de monumentale trap zie je de gebrandschilderde ramen vanuit verschillend perspectief.

Tot slot, voor het geval je je dat mocht afvragen: de naam van de Villa is afgeleid van weiland (woerthe) en ooit was dit in bezit van een burgemeester met de naam Ram; Rams Woerthe dus. En voor de makelaars onder ons: de oorspronkelijke bouwprijs was 75.000 gulden en dat was voor die tijd een heel flink bedrag.

Handige tips

Echt verrassend aan dit museumhuis is dat je overal aan mag zitten, op stoelen en banken mag plaatsnemen, boeken openslaan, wat je wilt. Doorgans is juist alles zoveel mogelijk afgeschermd, maar hier is dat dus niet het geval. Profiteer ervan!

De audiotour krijg je vanzelf in je handen gedrukt, maar deze is beslist de moeite waard. Het zorgt er ook voor dat je nu wel details ziet die je anders niet zo zouden opvallen.

De bovenverdieping is verhuurd en je kunt daar dus niet de kamers binnenlopen. Wat wel kan is de trap oplopen en vanaf daar het glas in lood boven de entree nog beter bewonderen. Als je toch boven bent: ga stiekem even aan de linkerzijde naar het toilet en verbaas je over de koninklijke bril. En dat is niet helemaal uit de lucht gegrepen; toen ooit Koningin Juliana hier in de buurt op bezoek was werd deze bril vooraf gemonteerd. Voor het geval de vorstin tussentijds even van een toilet gebruik zou moeten maken…

Niet alleen de audiotour bevat nuttige informatie, vraag ook gerust de vrijwilligers hier het hemd van het lijf. Ook spontaan zullen zij soms wijzen op opmerkelijke details, zoals bijvoorbeeld de vleugels van de engelen op de gebrandschilderde ramen. Waar doen die eigenlijk het meest aan denken?

Achter de Villa ligt een tuin. Deze is vrij te bezoeken, dus ook zonder museumbezoek ben je daar tegenwoordig welkom. De tuin ligt helemaal ingeklemd in de bebouwing en is vrij lang en smal. Met andere woorden; tussen de begroeiing door zie je al snel de omliggende huizen. Toch is de tuin alleszins de moeite waard. Je kunt via diverse paden langs de ene kant van het water helemaal tot het eind lopen, en aan de andere kant weer terug. Ondertussen kom je een weide met damherten en een oud theehuis tegen.

Kritische noot

Het museum is doorgaans open van 11:00 – 16:00. De tijdsloten zijn op deze dagen echter 11:00, 12:00 en 14:00. Je hoeft niet precies op de afgesproken tijd binnen te lopen, maar een beetje in de buurt van de aangegeven tijd wordt wel op prijs gesteld zodat de drukte wordt verspreid. Al met al heb je dus eigenlijk gedurende zo’n dag eigenlijk maar drie tijdstippen waarop je terecht kunt. Begrijpelijk vanwege het achterliggende idee.

Prijs

Als volwassene betaal je €8,-, als jongere tussen de 12 en 26 mag je voor €5,- doorlopen en onder de 12, met een museumkaart en nog meer andere kaarten, is het gratis. Kijk even op de website van het museum voor alle mogelijkheden en prijzen.

Lengte bezoek

Villa Rams Woerthe is niet groot en bovendien is het grootste deel van de bovenverdieping niet toegankelijk voor publiek. Toch ben je hier zo een aangenaam uur onder de pannen. Combineer je het met het ondergelegen Museum Hildo Krop (zie hier onder), dan ben je zo een paar uur zoet.

Horeca

In Villa Rams Woerthe is het de gewoonte om alle bezoekers in de salon te voorzien van een kopje koffie of thee. Op die manier waan je je voor even een echte bewoner van dit pand en kun je genieten van het mooie uitzicht op de tuin.

Praktische info/openingstijden

De Villa is te bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en in het weekend van 11:00 tot 16:00. Het werkt echter met tijdsloten zodat het aantal bezoekers gelimiteerd is. Je moet via de website vooraf een dag en tijd reserveren, zomaar langskomen is hier niet de bedoeling.

———————————————————

Museum Hildo Krop

Hildo Krop was een buitengewoon productieve beeldhouwer waar onder andere de stad Amsterdam heel veel beeldhouwwerk in de openbare ruimte aan te danken heeft. Daarnaast was hij ook op andere vlakken actief, zoals het maken van ontwerpen voor de ESKAF fabriek die ooit in Steenwijk was gevestigd. Oorspronkelijk geboren in Steenwijk is daarom een museum in het souterrain van Villa Rams Woerthe opgericht.

Museum Hildo Krop – Steenwijk

Hildo Krop is een kunstenaar die in zijn leven een enorme hoeveelheid beeldhouwwerk heeft geproduceerd. Het meeste kun je vinden door in Amsterdam rond te lopen en huizen en bruggen eens aandachtig te bekijken. Een goede kans dat het beeldhouwwerk dat daar op of aan is aangebracht van de hand van Hildo Krop is. Oorspronkelijk is deze kunstenaar in Steenwijk geboren en om die reden is na zijn dood hier een museum opgericht.

Locatie/bereikbaarheid

Museum Hildo Krop is gevestigd in het souterrain van Villa Rams Woerthe (zie boven). Deze twee musea combineren is dus een goed idee, hoewel ze qua aard enorm van elkaar verschillen. Met de trein is Steenwijk te vinden tussen Zwolle en Leeuwarden. Vanuit de trein loop je vervolgens dwars door het historische centrum en direct aan de andere kant van de oude stadswal vind je Villa Rams Woerthe en daarmee ook Museum Hildo Krop. Met de auto is Steenwijk via de A32 te bereiken en parkeren in de buurt van het museum kan hier behoorlijk goed.

Gasthuislaan 2
8331 MX Steenwijk
https://hildokrop.nl

Geschikt voor

Tja, de meeste haren van bezoekers komen qua kleur opmerkelijk goed overeen met de kleur van het beeldhouwwerk van Hildo Krop. En dat is niet gek; voor kinderen is dit museum al heel snel meer een bezoeking dan een bezoek. toch, als je op details let kan het ook voor kinderen nog wel enigszins interessant zijn. In sommig beeldhouwwerk zijn verwijzingen naar de “moderne tijd” terug te vinden, zoals telefonie. De moderne tijd van lang geleden dan wel te verstaan…en dat er telefoons bestonden waar een draad aan zat, en dat dat best een heel moderne manier van communicatie was, tja…daar zijn sommige kinderen dan toch een beetje stil van.

Oordeel

Het is een museum zeer specifiek gewijd aan het werk van Hildo Krop. Dat moet je aanspreken; heb je niets of niet veel met beeldhouwwerk, dan is een bezoek eigenlijk niet erg geschikt en het is dan zeker niet verstandig speciaal voor dit museum naar Steenwijk af te reizen. Toch, als je nu eindelijk wat meer van de herkomst van al dat beeldhouwwerk in de openbare ruimte van Amsterdam wilt weten, of hier toevallig toch bent, dan is een bezoekje de moeite waard. En voor oprecht geïnteresseerden in Hildo Krop en zijn werk, is dus uiteraard een niet te missen plaats.

Wat ga je doen?

Hildo Krop werd geboren in Steenwijk en dat is ook precies de reden dat in deze plaats een museum voor hem is ingericht. Een deel van de collectie is afkomstig uit zijn atelier dat na zijn dood moest worden ontruimd. Langzamerhand is de collectie via giften verder uitgebreid. Hildo Krop werd geboren als zoon voor een banketbakker en was ook bijna voorbestemd om in zijn vaders en opa’s voetsporen te treden. Toch heeft hij al vrij jong gekozen voor het kunstenaarschap en uiteindelijk heeft hij maar liefst 40 jaar voor de Gemeente Amsterdam gewerkt. Hij kreeg daar uiteindelijk de eretitel Stadsbeeldhouwer van Amsterdam.

Opvallend aan deze kunstenaar is zijn enorme productie gedurende zijn lange leven. Ergens in een stukje film zegt hij zelf “ik vind houtsnijwerk leuk omdat ik dan ook in mijn vrije tijd wat te doen heb”. Met andere woorden, het lijkt of deze man altijd aan het werk was. Ten tweede was hij in dienst van Gemeente Amsterdam en de voortdurende stroom nieuwe gebouwen, bruggen en wat al niet meer werd opgesierd met beeldhouwwerk van Hildo. Op die manier was dus ook de vraag naar zijn werk groot. Toch, het vrije werk en andere werk in opdracht, bijvoorbeeld ontwerpen voor keramiekfabrieken zoals de in Steenwijk gevestigde ESKAF…het is allemaal niet gering.

Er zijn in de benedenverdieping drie ruimtes te vinden waar permanent werk van Hildo Krop ten toon wordt gesteld. In de ene ruimte is keramiek te zien en in de andere ruimte het beeldhouwwerk. Vooral de ruimte met beeldhouwwerk staat overvol en iedereen die in Amsterdam wel eens heeft opgelet bij het passeren van een brug of het wandelen door een park herkent waarschijnlijk de stijl meteen.

De derde ruimte is een ruimte om er letterlijk eens goed voor te gaan zitten. Hier worden naar eigen keuze stukken film vertoond over het leven en werk van Hildo Krop. Hij is zelf regelmatig te zien met soms best bijzondere uitspraken over de manier waarop hij werkte.

In de vierde ruimte is een wisselende tentoonstelling te zien waarin elke keer een ander aspect van Hildo Krop voor het voetlicht wordt gebracht. Een voorbeeld hiervan is de tentoonstelling Faun waarin de invloed van de Romeinse god Faunus in het werk van Hildo Krop wordt getoond. Met de link naar deze god van de natuur wordt de soms wat raadselachtige vormgeving van sommige beelden verklaard.

Op de begane grond, tegenover de trap waarmee je naar het souterrain kunt afdalen, is nog een ruimte te vinden waar werk van Hildo Krop is te zien.

Handige tips

Vanuit Villa Rams Woerthe loop je zo de oude binnenstad van Steenwijk binnen met onder andere een imposante kerk, marktplein, nog een museum (stadsmuseum, en als je van wandelen houd kun je een rondje over de oude stadwallen van Steenwijk maken. Ze zijn er nog maar voor een gedeelte, maar alleraardigst. Met andere woorden; geniet naast Museum Hildo Krop ook van de rest van Steenwijk.

In het Stadsmuseum Steenwijk (zie onder) zijn producten te zien van de ESKAF, een aardewerkfabriek die ooit in Steenwijk stond. Hildo Krop heeft voor deze fabriek diverse ontwerpen gemaakt en de producten die daaruit ontstonden zijn hier te zien.

Kritische noot

Het is wel spijtig dat er maar zo weinig ruimte is voor het werk. Daardoor staat alles nogal dicht op elkaar en krijgt eigenlijk een kunstwerk nauwelijks de ruimte die het verdient. Maar ja, ruimte erbij toveren op deze locatie is niet zo eenvoudig…

Prijs

Entree is voor volwassenen €8,-, Jongeren van 12 tot en met 26 (!) betalen €5,-, tot 12 jaar of met een kaart als de museumkaart (maar er zijn er meer) in je broekzak mag je gratis doorlopen en met CJP krijg je korting. Kijk voor alle (actuele) prijzen en geldige kaarten even op de website van het museum.

Lengte bezoek

Ales bij elkaar omvat het museum van Hildo Krop slechts een beperkt aantal ruimtes, die echter wel heel wat te bekijken werk van Hildo Krop herbergen. Samen met een bezoek aan de rest van Villa Rams Woerthe ben je zo een uur tot een paar uurtjes zoet zonder je te vervelen.

Horeca

In Villa Rams Woerthe is het de gewoonte om al het bezoek een kopje koffie of thee aan te bieden en te serveren in de salon. Je voelt je op dat moment bijna als de bewoners die hier ooit ook van hun thee genoten. In Museum Hildo Krop is verder geen horeca. Het centrum van Steenwijk is maar op enkele minuten lopen en daar is genoeg te vinden.

Praktische info/openingstijden

Op dinsdag, woensdag, donderdag en in het weekend ben je van harte welkom tussen 11:00 en 16:00. Ook veel feestdagen is het museum gewoon open, alleen op 1e en 2e Kerstdag en Nieuwjaarsdag blijven de deuren dicht.

—————————————-

Stadsmuseum Steenwijk

Het Stadsmuseum Steenwijk is gevestigd midden in het centrum, aan de Markt. Speerpunten in de collectie zijn de producten van de voregere industrie van Steenwijk, zoals de aardewerkfabriek ESKAF, Monsieur meubelen, Bijkamp zilver en poppen van Wildebras. Daarnaast is een nagebouwd winkeltje, keuken en schooltje te zien en in een aparte ruimte aandacht voor de ruime geschiedenis van Steenwijk als vestingstad en niet in de laatste plaats de Tachtig jarige oorlog die hier ook woedde.

Stadsmuseum Steenwijk

Het Stadsmuseum Steenwijk, midden in het centrum van Steenwijk te vinden, geeft een beeld van Steenwijk in langer en korter vervlogen tijden. Met name de industrie zoals de ESKAF fabriek, sigarenindustrie, Monsieur meubelen en Bijkamp zilver komt ruimschoots aan bod. Daarnaast zijn een nagebouwd winkeltje, een historische keuken en oud schooltje te bewonderen. Tot slot wordt in de wisselende tentoonstelling elke keer een bepaald aspect van Steenwijk extra voor het voetlicht gebracht.

Locatie/bereikbaarheid

Het Stadsmuseum Steenwijk is te vinden op de Markt, helemaal in het centrum van Steenwijk. Steenwijk ligt aan de spoorlijn Zwolle – Leeuwarden en ook de A32 die deze twee plaatsen verbindt. Vanaf het station is het tussen de 5 en 10 minuten lopen naar de Markt. Parkeren op de Markt zelf is niet meer de bedoeling, maar vlakbij parkeren is geen groot probleem.

Markt 64
8331 HK Steenwijk
https://www.stadsmuseumsteenwijk.nl

Geschikt voor

Hoewel er niet veel schijnen te komen, is dit museum bij uitstek geschikt voor autochtone inwoners van Steenwijk. Zij zullen het meest herkennen, zeker als de leeftijd 50+ is. Voor buitenstaanders is het uiteindelijk een aardig museum dat een indruk geeft van Steenwijk in vroeger tijden.

Oordeel

Een van de schattige dingen hier is dat het nagebouwde kruidenierswinkeltje ook echt wordt gebruikt om tickets te verkopen en informatie te verschaffen aan bezoekers. De ligging aan de Markt zorgt ervoor dat je vanuit het museum een mooi zicht hebt op de Markt, mooi meegenomen.

Wat ga je doen?

Het museumbezoek begint al bij de voordeur waar je zomaar tegen enige voorwerpen van de vroegere brandwacht van Steenwijk kunt aanlopen en in de gang een expositie van ESKAF aardewerk. Daarna wordt je waarschijnlijk door een vrijwilliger eerst naar een nagebouwd winkeltje uit vroeger tijd geleid waarin formaliteiten als betalen of het scannen van een museumkaart worden afgehandeld. Als je hier dan toch bent is het zeker de moeite dit winkeltje goed te bekijken en loop je een beetje door dan kom je in een kleine keuken uit grootmoeders tijd. Of, afhankelijk van je leeftijd, uit je moeders tijd. Of, helemaal schokkend, uit je eigen tijd.

Over de schrijver
Reactie plaatsen