Voorspelling Professor Bas: mis de boot niet!
10 februari 2021 
1 min. leestijd

Voorspelling Professor Bas: mis de boot niet!

Op vakantie? Mis de boot niet!

Op de site van Nyenrode Business University schreef reisprofessor Bas Hillebrand vorige week een opiniestuk over gevolgen van de coronacrisis op de reisbranche in Nederland. De professor adviseert ‘effectuation’, ofwel stapjes in een donkere kamer te nemen.

Uit het opiniestuk op de Nyenrode-site hierbij de belangrijkste constateringen van de reisprofessor.

Blijven we dichterbij huis?
Toeristen hebben afgelopen zomer vakanties dichter bij huis meer leren waarderen en lijken ook voor de komende periode meer geïnteresseerd te zijn in vakanties in (de omgeving van) Nederland.

Vliegtuig mijden?
Zij zijn nu ook meer geïnteresseerd in veiligheid. Dit vertaalt zich onder andere in liever niet met z’n allen in een krap vliegtuig zitten, maar te reizen met de trein of auto, waar minder risico is op besmetting.

Drukte uit de weg gaan
Ook de keuze voor de bestemming lijkt aan verandering onderhevig: toeristen vermijden nu liever de drukte; dus liever een vakantiehuisje op het platteland dan een druk hotel in de stad.

Voorzichtig met geld
Dat betekent concreet dat we een neiging zien om later te boeken om zo annuleringen zoveel mogelijk te voorkomen, met alle daarbij behorende kosten.

Conclusie/advies
De wetenschappelijke literatuur suggereert dat het in dit soort situaties beter is om de principes van effectuation toe te passen. Effectuation komt neer op, middels kleine experimenten, dingen uitproberen en kijken wat wel en niet werkt. Het is een kwestie van continu leren en snel wenden en keren. Het wordt soms vergeleken met een persoon die geblinddoekt in een kamer staat. Daar kom je niet uit door met grote stappen vooruit te lopen, want voor je het weet loop je tegen iets op of val je in een openstaand luik. Met kleine stapjes en op de tast de kamer verkennen en de uitgang zoeken werkt dan beter, klaar om van route te veranderen als je iets gevaarlijks tegenkomt.

MijnVakantiehuisJouwVakantiehuis.nl

Bovenstaande lijkt een pleidooi voor vakanties in eigen land. Daarbij hebben vakantiehuisjes met wat meer ruimte duidelijk de voorkeur te krijgen.
Wat dat betreft lijken we met onze huizen van MijnVakantiehuisJouwVakantiehuis.nl het druk te gaan krijgen. Die tendens tekent zich nu al duidelijk af. Opvallend zijn de reserveringen die nu reeds gedaan zijn voor de zomermaanden.

Wie de boot niet wil missen doet er goed aan tijdig te reserveren.
Wie letterlijk de boot niet wil missen reserveert Villa Tjalk+, Waterstaete 60, Ossenzijl

Zie https://mijnvakantiehuisjouwvakantiehuis.nl/waterstaete-ossenzijl/

Over de schrijver
Reactie plaatsen