Ossenzijl in foto's

Waterstaete Ossenzijl 60, foto sluis Ossenzijl

Ossenzijl

Bekijk hieronder de foto’s van het dorpje Ossenzijl – in natuurgebied Weerribben Wieden.

Ossenzijl ligt aan de noordzijde van Nationaal Park Weerribben-Wieden en daar is genoeg natuur te beleven. Vooral op het water, maar ook fietsend of wandelend kun je het gebied intrekken. Voordeel van Ossenzijl is dat deze plaats behoorlijk goed bereikbaar is met de auto en parkeren geen probleem.
Vanuit Ossenzijl zijn er schitterende fietsroutes en vaarroutes, zowel richting Friesland en de Friese Meren alsook Nationaal Park Weerribben Wieden met plaatsjes als Giethoorn, Blokzijl, Muggenbeet, Wanneperveen, Blauwe Hand, Kalenberg, Sint Jansklooster en Vollenhoven.

Waterstaete Ossenzijl 60, foto brug Ossenzijl

De brug over de Ossenzijlersloot (Kalenbergergracht), met aan beide zijden een restaurant, is een prima start- of rustpunt bij een fietstocht.
Vanaf dit punt kun je ook prachtig via het pad rechts van het water naar Kalenberg fietsen. Je fietst daarbij over tal van kleine bruggen. Zeer de moeite waard! Wel een beetje oppassen: op een mooie zomerse dag kan het hier flink druk zijn. Wees geduldig en vooral een heer (of dame natuurlijk) in het verkeer.
Eenmaal aangekomen in Kalenberg (plm. 20 min fietsen) heb je langs het water weer de keuze uit een paar prachtige restaurants met heerlijke terrassen.

Waterstaete Ossenzijl 60, foto brug Ossenzijl 2De Ossenzijlersloot zal op veel kaarten niet aangegeven staan; men gaat vaak uit van de Kalenbergergracht.
Op zomerse dagen kan het heel druk zijn bij de brug. De vaart door de Kalenbergergracht is de zgn. ‘staande-mast-route’ naar de Friese Meren.
Met onze sloep, een Van Vossen 550,  kun je gewoon onder de brug door, ook bij rood licht, mits het vaarverkeer dat toelaat natuurlijk.

 

Waterstaete Ossenzijl 60, foto Ossenzijl 3

In Ossenzijl is een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer te vinden. Natuurlijk met interessante weetjes van het gebied waar je bent, het Nationaal Park Weerribben-Wieden, maar ook een uitgebreide shop. Vanaf deze locatie kun je op diverse manieren het water op: met een eigen kano of met een georganiseerde tocht mee. Vanaf het centrum starten ook meerdere wandelroutes welke voor een gedeelte dwars door het veld lopen. Het kan dus ook wel eens een natte boel worden; stevig schoeisel aanbevolen. Je kunt vanaf het bezoekerscentrum ook een vaartochtje maken, dwars door het moeras!Waterstaete Ossenzijl 60, foto Ossenzijl 5

Een prachte luchtfoto van de brug in Ossenzijl. Op de achtergrond de Weerribben met vele sloten en kanalen. Het vakantiepark Waterstaete Ossenzijl, zie je hier nog net niet op de foto. Het bevindt zich een paar honderd meter vóór de toegang van de brug.

 

Waterstaete Ossenzijl 60, foto Ossenzijl 6 fietsen opladen

Even tijd om de accu van je e-bike op te laden. Bij Recreatiecentrum de Kluft biedt men volop mogelijkheden. Ook zeer geschikt om even te rusten onder het genot van een consumptie. Je vindt het recreatiecentrum aan de Hoogeweg 26 te Ossenzijl.

 

Waterstaete Ossenzijl 60, foto Ossenzijl 7 Ooievaarsnest

Rond Ossenzijl kun je vele ooievaarsnesten tegenkomen. De ooievaars hebben een spanwijdte van tussen de twee en tweeënhalve meter. Waar ze vroeger jaarlijks wegtrokken lijken ze tegenwoordig het hele jaar te blijven. Ondanks dat lijkt de bevolking in Ossenzijl toch ook enigszins te vergrijzen.
Ook de witte reiger zien we rond het dorp in steeds grotere aantallen.

Waterstaete Ossenzijl 60, foto Ossenzijl 8 paard en wagen

 

Waterstaete Ossenzijl 60, foto Ossenzijl fietsroutes

Vanuit Ossenzijl heb je een keur aan fietsroutes. In onze brochure vind je er een groot aantal volledig uitgewerkt en voorzien van kaarten.

 

Waterstaete Ossenzijl 60, foto Ossenzijl 10 restaurant

Een van de restaurants bij de brug van Ossenzijl. Aan beide zijden van de brug vind je een aangenaam terras waar je op je gemak naar de passerende bootjes kunt kijken.

Waterstaete Ossenzijl 60, foto Ossenzijl fietsroutes waterpomp

 

Waterstaete Ossenzijl 60, foto Ossenzijl 12 fietsroutes fietsknooppunt

Vanuit Ossenzijl zijn er prachtige fietstochten te maken. Ook kun je hier gebruik maken van het fietsknooppunten netwerk. Verschillende route beschrijvingen vind je ook in onze brochure ‘Fietsen rond Ossenzijl’ en in een van de blogs.
Heb je zelf een fietstocht in de omgeving gemaakt? We zijn zeer benieuwd naar je ervaringen. Stuur ze ons gerust toe.

 

Waterstaete Ossenzijl 60, foto Ossenzijl Kalenbergerkanaal

 

Waterstaete Ossenzijl 60, foto Ossenzijl 14 vakantiehuis schapen

Rond Ossenzijl vind je ook veel boerderijen met dieren als schapen en koeien.

Een bijzondere bezienswaardigheid en dus een bezoekje waard is de Waterbuffel-farm in Oldemarkt. Op de fiets ben je er vanuit Waterstaete Ossenzijl in 20 minuten.
Op deze boerderij worden sinds 2010 waterbuffels gehouden. Deze diepzwarte beesten met grote hoorns vallen bepaald op in het landschap. Speciaal voor hen is er in het weiland een poel gegraven. Op een warme zomerdag zul je de buffels rond de poel vinden, op zoek naar een plekje om te badderen.
Naast de waterbuffels hebben ze op de boerderij ook talloze andere dieren als paarden, ezels, geiten en zelfs struisvogels in een soort van kinderboerderij. Er worden excursies georganiseerd waar je alles over de waterbuffels te weten komt en daarna, kun je in de winkel allerlei buffel producten kopen als vlees, melk en kaas. Ook voor een lekker ijsje kun je even langskomen.
Meer info: https://www.waterbuffelfarm.nl/

 

Waterstaete Ossenzijl 60, foto Ossenzijl 15 vaarrichting

Eenmaal onder de brug door kunnen we kiezen welke richting we op willen. Ook Giethoorn is haalbaar. Wel op tijd vertrekken natuurlijk. Houd rekening met de max. snelheid.  Want zelfs met de sloep kun je te hard varen. Hou je aan het tempo van de grotere boten; zij beschikken over een snelheidsmeter.

 

Waterstaete Ossenzijl 60, foto Ossenzijl 16 brug

Het passeren van bruggen, sluizen en bochten vergt enige oplettendheid. Benader deze dan ook met gepaste snelheid. Wie hoger staat ziet meer!

 

Waterstaete Ossenzijl 60, foto Ossenzijl 17 omgeving

 

Waterstaete Ossenzijl 60, foto Ossenzijl 18 omgeving

 

Waterstaete Ossenzijl 60, foto Ossenzijl 19 varen

 

Waterstaete Ossenzijl 60, foto 20 Ossenzijl Steenwijkerland

We zijn pas gestart met deze website. Help jij ons aan mooie foto’s? Je inzendingen zijn van harte welkom.

MijnVakantiehuisJouwVakantiehuis.nl             Waterstaete Ossenzijl nr. 60              ed.pach01@gmail.com

Over de schrijver
Reactie plaatsen