Geen blauwalg bij zwemmen bij het Lutjestrand
16 januari 2021 
2 min. leestijd

Geen blauwalg bij zwemmen bij het Lutjestrand

WESTERLAND – Het Lutjestrand krijgt een zwembassin dus een soort zwembad in het Amstelmeer. Op die manier wordt blauwalgvrij zwemmen verzekerd. Het water in het bassin wordt namelijk ververst met water uit een diep punt van het Amstelmeer. Het bassin wordt langwerpig met een steiger van gerecycled kunststof wat op hout lijkt. Hier kunnen sloepen aan de buitenkant aanleggen. En aan de binnenkant kunt u veilig zwemmen. De bouw van het bassin start in januari 2021. De planning is dat er in de zomer van 2021 gezwommen kan worden.

Het bassin

Het bassin komt bij het zandstrand van het Lutjestrand. Als het zwembassin klaar is, krijgt het gebied van het Lutjestrand ook nog een opknapbeurt. Zo komen er nieuwe fietsenrekken en speeltoestellen. Het bassin is ongeveer net zo groot als het zandstrand van het Lutjestrand. Aan de binnenkant van het bassin komen een aantal drijvende steigers te liggen, waar je op kan spelen. De lange kant van het bassin wordt 119 meter en de twee zijkanten 63 en 96 meter. De steiger krijgt een looppad van 2 meter breed.

Blauwalg

Al jaren wordt het zwemwater aan het Lutjestrand geplaagd door blauwalg. Hierdoor kan er vaak niet worden gezwommen in de zomer. Terwijl het voor veel mensen zo’n fijne plek is. Daarom is dit plan bedacht. Zo kan er veilig in het bassin worden gezwommen.

Het ontwerp

Het ontwerp voor het zwembassin is bedacht tijdens bijeenkomsten met ondernemers, mensen uit de buurt en gebruikers van het strand. Het ontwerp is gemaakt door HB Advies en Klein Wieringen is de aannemer van het project.

Projecten Amstelmeer-IJsselmeer

In het project Vaarroutenetwerk Amstelmeer-IJsselmeer wordt ook gewerkt aan een nieuwe traillerhelling bij de Ulkesluis en een kunstroute langs de vaarroute. Afgelopen jaar is voor dit project ook het Slootdorperbos opgeknapt en zijn er steigers langs de vaarroute geplaatst en opgeknapt. Ook is er een afspoelgelegenheid op het surfstrand van het Amstelmeer gemaakt.

De Kop Werkt!

Het zwembassin is een project van Vaarroutenetwerk Amstelmeer-IJsselmeer van ‘De Kop Werkt!’. Dit is een stimuleringsprogramma van de vier kopgemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord-Holland. Wij werken samen aan een regio die klaar is voor de toekomst. Dat doen ze door steeds gebruik te maken van kansen, die de kracht van de regio versterken. Daarbij gaat het om de ontwikkeling van havens, agribusiness, energiesector, toerisme, bereikbaarheid en uw leefomgeving.

Watertaxi Appartementenboerderij Nieuwesluis

Het Amstelmeer ligt op enkele kilometers van Appartementenboerderij Nieuwesluis.
Mogelijk starten we de komende zomer met het halen en brengen van gasten naar en van het Lutjestrand.
Met een luxe (snelle) motorkruizer worden de gasten vanaf de jachthaven Nieuwesluis, naar het Amstelmeer en het Lutjestrand gebracht. Deze service is uitsluitend voor de gasten van Appartementenboerderij Nieuwesluis.

Over de schrijver
Reactie plaatsen