De Pishoek.. je zal er maar wonen!
18 februari 2021 
1 min. leestijd

De Pishoek.. je zal er maar wonen!

Waar woon je?

Al in maart 2020 nam ik dit filmpje op als antwoord op een door vrienden veel gestelde vraag.
Nadat we in het weekend van zaterdag 13 februari 2021 een ongekende drukte op de Pishoek meemaakten, rees de vraag bij velen (weer): Waar komt toch die naam vandaan?

Verschillende meningen doen de ronde:
Het zou een term uit de scheepvaart zijn.
Een schuilplek voor boten.
Het is een ‘pisstukkie’ dat overbleef.
De vissers zouden er regelmatig staan te plassen.
Een verwijzing naar regen? Het pist er weer behoorlijk.
Niets van dit alles!
De vermoedelijke herkomst ontdek je in het filmpje!

Je zal er maar wonen!

Het dijkje naar de Pishoek is als het ware de grens tussen het ‘oude’ land, de Wieringerwaard, drooggelegd in 1610, aan de ene kant, en het ‘nieuwe’ land van de Wieringermeer, drooggelegd in 1930. Het dijkje is dus eigenlijk een oude zeedijk, die het land van vóór 1930 tegen de Zuiderzee beschermde.

Aan de dijk staan zo’n 40 huisjes, waarvan bij een aantal nog duidelijk de kenmerken van voormalig vissershuisjes te zien is. Een uitzondering (hoewel er inmiddels flink verbouwd is en er ook nieuwe huizen staan) vormt Appartementenboerderij Nieuwesluis. Ooit stonden er drie stolpboerderijen aan de Wieringerwaard-kant van de dijk. Eén werd verwoest door brand, een ander werd omgebouwd tot weeshuis.
De stolp ‘Appartementenboerderij Nieuwesluis’ zou reeds direct na de drooglegging van de polder in 1610, als eerste huis van de polder gebouwd zijn. Het werd gebruikt als herberg en wisselplaats voor de paarden van de trekschuit, die arbeiders en materiaal aanvoerde.

Inmiddels is het vele malen verbouwd en woonden er vijftig jaar geleden nog drie gezinnen tegelijk. Sind vijftien jaar is het flink gerenoveerd en biedt het naast bewoning door een gezin, ook nog eens drie appartementen.
Daarmee is er een klein beetje van de oorspronkelijke functie teruggekomen: het onderdak bieden aan gasten.

Het bleek een schot in de roos. Mede door de aantrekkelijke prijzen zijn de appartementen elk jaar 100% bezet. Het vormt het ideale uitgangspunt voor alle soorten van vakanties. Het water is nooit ver weg: een wandeling naar de jachthaven of de Pishoek is zo gemaakt. Het Noordzeestrand ligt op plm. 14 km naar het westen. Naar het oosten ben je binnen 25 minuten bij het IJsselmeer. Leuke dorpjes en interessante steden liggen vlakbij. Ook een dagje Texel of Amsterdam wordt door de gasten regelmatig gedaan.

De verklaring van de naam

Nu maar het filmpje openbaar gemaakt, zodat ‘iedereen’ het antwoord op de vraag kan vinden. Heb je andere verklaringen? Ik hoor het graag van je. Abonneer je gelijk even gratis op dit kanaal. In de nabije toekomst kun je weer nieuwe filmpjes van me verwachten over tal van interessante zaken in de omgeving van Appartementenboerderij Nieuwesluis, in Noord Holland. Heb je speciale wensen? Laat het maar weten. Misschien maak ik een speciaal filmpje voor jou.

Over de schrijver
Reactie plaatsen