Eau de Pipi – ‘getwist’ water uit de Pishoek met geneeskrachtige werking
Op de foto Ed Pach bij de Pishoek: “Daar waar de stromingen samenkomen wordt het water getwist.”
Eau de Pipi – ‘getwist’ water uit de Pishoek met geneeskrachtige werking
Ontdekking
Per toeval ontdekte hij de bijzondere werking van het water uit de Pishoek bij Nieuwesluis, Wieringerwaard. Als bewoner van de dijk de Nieuwesluis en bezitter van een boot met ligplaats in de haven aldaar, is Ed Pach regelmatig op het water te vinden. Net als alle andere bootbezitters ‘vist’ hij wel eens een emmertje water op om de boot af te spoelen. Al snel merkte hij op dat het water uit de haven, uit het Waardkanaal of uit het Amstelmeer een andere samenstelling heeft dan het water, opgevist uit een bepaalde plek op het nabijgelegen meer: ‘de Pishoek’.
“De boot werd en bleef veel schoner! Bovendien viel op dat de huid van mijn handen veel zachter aanvoelden als ik met dit water in de weer was geweest”, aldus Pach.
Stroming in de Pishoek
“Hoewel er officieel geen stroming is, is die er wel degelijk, maar niet altijd! Bij droogte wordt het water via het gemaal aan de Molenweg in Wieringerwaard en het gemaal in de Noorddijk van de Pishoek, de polder ingelaten om het grondwater op het juiste peil te houden. Vanuit het Waardkanaal stroomt het water van twee kanten (vanuit het Amstelmeer en door het Waardkanaal vanaf Kolhorn) naar de Pishoek, door het kanaal De Boezem, richting gemaal Wieringerwaard. Bij natte periodes, bij veel regenval, gebeurt het omgekeerde: via sloten komt het water in het binnendijkse kanaal, waarna het gemaal het weer terugpompt in het Boezemkanaal. Door deze stroming gaat het op een specifieke plaats op de Pishoek kolken, er ontstaat een ‘twist’.”
De Twister
Niet bij toeval heet de boot van Ed Pach dan ook ‘Twister’ (voor de kenners, een Bayliner Ciera Sunbridge, een snelle kruiser), hoewel andere ligplaatshouders beweren dat het met zijn vaarstijl te maken heeft. Zodra het gemaal weer in werking is gezet vaart hij naar dit ‘twistpunt’ om het water vanuit de juiste diepte ‘op te steken’. Hiervoor gebruikt hij zelfontworpen gereedschap. Op het oog is dit twistpunt op de Pishoek niet te vinden; Pach heeft daarvoor ultramoderne apparatuur aan boord.
Geneeskrachtige werking
“Op mooie dagen nemen we regelmatig een duik vanaf de boot in de Pishoek. Ook toen begon het ons op te vallen dat we na zo’n dag regelmatig complimenten van anderen kregen: “Wat zien jullie er goed uit!” Zowel mijn vrouw als ik worden vaak vele jaren jonger geschat dan we werkelijk zijn. Het drong tot me door dat ik me veel beter voelde als ik mijn gezicht had afgespoeld met het water uit de Pishoek. Bovendien bleek op die dagen mijn bloeddruk veel lager en voelde ik me veel fitter. Ook ging ik regelmatig een beetje water toevoegen aan mijn badwater met een verbluffend resultaat. Het heeft een zeer heilzame werking. Ik vond dat ik deze ontdekking niet alleen voor ons zelf moest houden, maar het moest delen met anderen. Dat bracht me op het idee om het ook anderen aan te bieden onder de naam ‘Eau de Pipi’ (een vrije vertaling van ‘water uit de Pishoek’. Red.).”
Ed Pach heeft daarop ‘Eau de Pipi’ officieel gedeponeerd en mag hij zich dan ook de enige officiële watersteker van de Pishoek noemen.
Een flesje van 2 cc is voorzien van een etiket met merk en flesnummer. Daarbij wordt een officieel ‘Certificaat van Authenticiteit’ ofwel een echtheidsgarantie geleverd.
Hoe te bestellen
De flesjes kosten ter kennismaking slechts € 5,- en zijn te bestellen via het mailadres ed.pach01@gmail.com. Vanaf donderdag 1 april zijn de flesjes (i.v.m. de Coronavoorschriften op afspraak) af te halen op het adres Nieuwesluis 17, Wieringerwaard.
Serieuze noot: opbrengst voor Sjaak Pach Stichting
Ed Pach doneert jaarlijks een bedrag aan de Sjaak Pach Stichting. Een stichting reeds in 1982 opgezet door zijn vader (welke in 1989 overleed), waarbij door vrijwilligers jaarlijks een vaarvakantie voor mensen met een lichamelijke beperking wordt georganiseerd.
De gehele opbrengst van de verkoop van de flesjes wordt toegevoegd aan de donatie aan de stichting. Wie meer wil weten over deze stichting, zich aan wil melden als deelnemer of vrijwilliger, of ook wil doneren, kan meer informatie vinden op de website https://sjaakpachstichting.nl/
Weten hoe de Pishoek aan zijn naam kwam?
Zie het filmpje dat door Ed Pach eerder opgenomen werd:
De Pishoek: je zal er maar wonen! (klik op de link)